maandag 1 juli 2013

Recensie Opdracht Kunst en Engagement

Recensie Opdracht: 'Kunst en Engagement'

Mijn ervaring met deze opdracht is dat het aan het begin erg lastig leek, en het ook lastig was om deze opdracht te gaan maken, maar na meerderde malen uitleg te hebben gehad en presentaties van anderen te zien ging het best goed. We hebben daarom ook erg ons best gedaan, om een goede presentatie te geven en zo precies mogelijk alles uit te leggen. Hopelijk is onze informatie goed overgekomen.

Het klopte niet met mijn verwachtingen wat ik al eerder beschreef. Het leek echt een zeer moeilijke opdracht, maar dat was het dus niet. 

Ik heb de opdracht samen met Claudia gemaakt, en de samenwerking verliep erg goed. We hebben de taken goed verdeeld en we kwamen overal snel uit. Ook konden we de presentatie goed voorbereiden samen. 

Wat beter kon is toch dat we de volgende keer nog eerder moeten beginnen, ookal begonnen we al aardig op tijd. Verder is het handiger dat we zorgen dat we zeker weten dat onze presentatie het doet, en  dat we niet voor verassingen komen te staan net voordat we de presentatie hebben.

Groetjes Deborah

Verschil modernisme en postmodernisme

(Post)modernisme



Ik ga door twee huizen te vergelijken uitleggen wat de verschillen zijn tussen modernistische huizen en postmodernistische huizen. Ik ga het Farnsworth-huis en het Vanna Venturi-huis met elkaar vergelijken. 

Het Farnsworth-huis is een modernistisch huis, en dat kun je zien aan de openheid van het huis. De vele ramen. Het huis is niet echt functioneel, maar het gaat meer om de uitstraling.  het Vanna Venturi huis is vrijwel helemaal dicht op een paar ruimtes nadat is bij het Farnsworth huis juist het tegenovergestelde. Het Vanna Venturi-huis is postmodernistisch en dat betekent dat het meer gebouwd is voor het functionele gebruik en niet om de mooie uitstraling. Je kan daar beter je meubels kwijt etc.


Ik zou zelf later in een huis willen wonen die kenmerken heeft van allebei. Ten eerste zou ik graag een modern huis willen, maar daarbij wil ik dat het huis gemakkelijker in te richten is. 

donderdag 20 juni 2013

Eindverslag CKV

Eindverslag CKV

Toen we te horen kregen dat we CKV zouden krijgen, vroeg ik me af wat dat eigenlijk was. Ik hoorde dat het wat met kunst etc. te maken heeft, maar daar houd ik echt totaal niet van, dus ik dacht eigenlijk dat dit vak heel saai zou zijn.
Gelukkig had ik ongelijk en vond ik het eigenlijk best wel leuk. Eerst hadden we les van Dhr. van Druten en het was altijd erg gezellig, maar toch leerden we veel. Een beetje aan het begin van het jaar moesten we zelf een keer een les geven, wat ik echt verschrikkelijk vond. Achteraf gezien was het best wel grappig.
Ongeveer op de helft van het jaar zijn we gewisseld van docent en kregen we les van Mvr. Sieraal. Deze laatste maanden vond ik daardoor ook erg gezellig en leerzaam. We leerden veel over (post)modernisme en zijn gezellig met z'n allen naar het NAI en het Sonneveld huis geweest. Vooral het Sonneveld huis is echt een aanrader!
We hebben ook veel geleerd over Kunst en Engagement, wat ik en waarschijnlijk meerdere leerlingen heel erg moeilijk vonden aan het begin, maar nadat we de presentaties hadden gehad, en wij zelf ook meer onderzoek hadden gedaan was het eigenlijk wel interessant.
Ik vond af en toe dat er best wel wat dingetjes onduidelijk waren, en dat had ik graag wat duidelijker uitgelegd gehad willen hebben. Zoals de opdracht over Kunst en Engagement, maar dit was natuurlijk ook best een pittige opdracht. Als een top wil ik toch zeggen dat het altijd erg gezellig was, maar dat we toch veel hebben geleerd dit afgelopen schooljaar.
Bedankt voor de leuke lessen!
Groetjes Deborah

woensdag 19 juni 2013

Recensie; ''the boy in the white striped pyama''

Recensie ''The boy in the white striped pyamas

Voor CKV heb ik de film 'The boy in the white striped pyamas gekeken. Het is een erg interessant verhaal maar ook heel erg schokkend. Als je niet goed tegen zielige films kan, zou ik deze film niet kijken.

Het verhaal speelt zich af in Duitsland in het jaar 1943. Dit is natuurlijk de tijd van de Tweede Wereldoorlog. De hoofdrolspeler is de 8-jarige Bruno die samen met zijn ouders en zijn zus verhuist van Berlijn naar Auschwitz dicht bij een concentratiekamp. Zijn vader is een soort van officier die moet verhuizen voor zijn werk.

Bruno is een jongen die veel van ontdekken houdt. Hij is erg nieuwsgierig en wilt dan ook ontdekkingsreiziger worden. Uiteindelijk komt hij door een van zijn 'ontdekkingstochten' bij een groot hek waar hij een Joodse jongen Shmuel van zijn leeftijd ontmoet. Zij kunnen het goed met elkaar vinden en zien elkaar best vaak.

Bruno's moeder wilt Bruno en zijn zus terug sturen naar Berlijn, omdat ze hun woonplaats naast het kamp geen goede plek voor hun vind om op te groeien. Vlak voordat Bruno naar Berlijn vertrekt, gaat hij onder het hek van het kamp door. Shmuel heeft kampkleding meegenomen en samen gaan ze op zoek naar Shmuels vader, die al enige dagen zoek is. Tijdens zijn bezoek wordt de barak van Shmuel ontruimd en de bewoners gaan naar de gaskamer. Niet alleen Shmuel wordt daarbij gedood, maar ook Bruno.

Ik vind dit verhaal in zijn geheel erg interessant en ik vind het echt een aanrader voor anderen. Ik vind dit verhaal geen negatieve dingen hebben en daarom heb ik deze film al een paar keer gezien.

Recensie NAI

Recensie NAI


Wij zijn met de klassen die CKV volgen naar het NAI geweest. NAI staat voor het Nederlands Architectuur Instituut en is gevestigd in Rotterdam en heeft veel te bieden. Of het nu gaat om tentoonstellingen, educatieve programma's, lezingen of de bijzondere architectuur van het gebouw zelf en haar omgeving. We hebben daar een tentoonstelling bekeken en een rondleiding gehad door het gebouw. Hierdoor zijn we veel te weten gekomen over de archtectuur van het gebouw. En over verschillende gebouwen binnen en buiten Rotterdam

Het NAI heeft veel verschillende onderdelen. Er is een cafe en een speelgedeelte voor de kinderen, en natuurlijk de tentoonstellingen en evenementen. Ze hebben goed nagedacht over het bouwen van het NAI, qua architectuur en decoratie.

 Een nadeel vind ik alleen wel dat het best wel een doolhof is. Natuurlijk waren wij er voor de eerste keer, maar het was wel een beetje ingewikkeld (Veel trappen etc). Iets wat ik erg leuk vind aan het NAI is dat ze overal heel goed overna hebben gedacht. Ze hebben gekeken waar ze verschillende dingen in het gebouw moesten plaatsten. Het kindergedeelte is in een speciaal deel geplaatst waardoor niemand last heeft van het geluid en zo gaat het maar door.

Het was dus een erg leuke dag waar we super veel geleerd hebben over architectuur en over de betekenissen van sommige gebouwen in Rotterdam en de omgeving.

Ik zal degene die er nog niet zijn geweest aanraden om het NAI te bezoeken. Het zou dan ook leuk zijn om het Sonneveld Huis te bezoeken, want dat is echt het leukste van allemaal. Via het NAI is daar toegang toe te verkrijgen.

woensdag 5 juni 2013

Verslag presentatie 'Kunst en engagement''

Hallo allemaal!

Voor de opdracht over Kunst en Engagement hebben wij (Claudia en ik) een presentatie gegeven. Wij hebben het gehouden over vrouwenemancipatie en hoe die ideeen werden verwerkt in de kunstwerken.

Ook hebben we besproken hoe kunst een rol speelde in de maatschappij en hierover informatie gegeven bij de door ons uitgekozen kunstenaars en zijn/haar werken.

Ik heb zelf mijn deel van de presentatie over the Guerilla Girls gehouden & Claudia over Robert Mapplethorpe..

Helaas is het ons niet gelukt een powerpoint presentatie te plaatsen, omdat we hem op de USB-Stick van school hadden gezet, omdat hij het niet deed via internet. Helaas kunnen we deze powerpoint niet meer terug vinden.

Dit is mijn deel van de presentatie:

Guerilla Girls

De Guerrilla girl is een anonieme groep van vrouwelijke kunstenaars en feministen gewijd aan de bestrijding van seksisme en racisme binnen de internationale kunstwereld. De groep is in 1985 opgericht in New York. Why do women have to be naked to get into the Metropolitan Museum?' stond opeens op posters door heel New York. Een liggend naakt met een gorilla-masker begeleidde de tekst. Ineens waren ze er, de Guerrilla Girls. Hun missie is om geslacht en radiciale ongelijkheid aan het licht te brengen binnen de beeldende kunst. De leden van deze groep staan bekend om de gorilla maskers die ze dragen. Guerrilla Girls organiseren protesten, maken posters, stickers, billboards etc. 

Vertaald in het nederlands is de vraag: Moeten vrouwen naakt zijn om in het Metropolitan Museum te komen? Daarop werd vermeld dat minder dan 5 procent van de artiesten in de afdeling Moderne Kunst vrouwen waren, maar dat 85 procent van de tentoongestelde vrouwen naakt waren. 

De rol die engagement heeft in dit werk is dat ze opkomen voor de rechten van vrouwen zowel in de kunstwereld als in de politiek. De ontwikkelingen in de maatschappij die hen beinvloeden zijn dan ook dat vrouwen vaak benadeelt worden in de kunstwereld maar ook in de maatschappij.. Ik vind dat de querilla girls goed geslaagd zijn in hun intensies, omdat ze hebben gezorgd dat iedereen hun pamfletten en billboards konden zien. En ze hebben er veel plubliciteit mee gekregen


Robert Mapplethorpe

v     Op welke wijze speelt engagement een rol in het werk van de kunstenaar?
Engagement geeft de foto’s van Robert Mapplethorpe een eigen uitstraling en een betekenis. Het laat zien wat de kunstenaar wilt laten zien zonder dat hij iets echt uitlegt. Zonder engagement zouden het gewoon foto’s zonder betekenis zijn.
v     Hoe krijgt engagement vorm in het werk?
Door mannen en vrouwen, zwart en blank, samen op de foto te zetten laat Robert zien dat iedereen gelijk is.
v     Welke maatschappelijke ontwikkelingen zijn van invloed op het werk?
Discriminatie en racisme (?)
v     In hoeverre is de kunstenaar geslaagd in zijn/haar intenties?
Doordat hij in zijn werk zijn mening laat zien heeft hij vast mensen van mening laten veranderen over bijvoorbeeld homoseksualiteit en racisme.



Robert Mapplethorpe was een Amerikaanse kunstenaar die met behulp van foto’s van soms naakte mannen en vrouwen, zijn mening wilde laten zien over homoseksualiteit, racisme en discriminatie. Hij werd geboren in Queens, New York op 9 maart 1946. Hij groeide op samen met zijn ouders en vijf broers en zussen. In de jaren 70 begon hij foto’s te maken van vrienden. In de jaren 80 gaf zijn vriend en mentor Sam Wagstaff hem $500,000 om een huis te kopen. In het huis dat hij kocht leefde hij en maakte hij zijn foto’s. Bijna een jaar voor zijn dood hiep Mapplethorpe met het stichten van de Robert Mapplethorpe foundation. Na zijn dood was de stichting er niet meer alleen om zijn werk te promoten, maar doneerde het ook miljoenen dollars aan onderzoek naar AIDS en HIV. Mapplethorpe overleed op 9 maart 1989 aan de gevolgen van AIDS.

Recensie NAI

Recensie ''Het Sonneveld huis''

Samen met andere leerlingen van onze school hebben wij het Sonneveld huis bezocht en hebben wij een rondleiding gehad door het NAI. Ook hebben wij daar een tentoonstelling bekeken.
Het Sonneveld huis sprak mij heel erg aan, ik vond het erg interessant om te bezoeken en te mogen zien hoe zo'n 'modern' huis er vroeger helemaal uit zag.

Dit huis in Rotterdam is in 1932-1933 gebouwd door de architect Leendert van der Vlugt van Bureau Brinkman & van der Vlught. Het huis is gebouwd in opdracht van A.H. Sonneveld. Deze man was lid van de directie van de Rotterdamse onderneming Erven De Weduwe J. van Nelle.
Alles wat er is gebruikt voor het huis en zelfs de details zijn afgestemd aan de functionele inrichting van het gebouw. Dit huis wordt nu bezocht door bezoekers over de hele wereld en is toegankelijk d.m.v. het NAI.

Het negatieve aan het huis vind ik toch dat de benedenverdieping wat klein en smal is vergeleken de bovenverdieping. Verder vind ik de bovenverdieping heel erg mooi, en ik vond het ook erg interessant om te luisteren naar de fragmenten met allemaal informatie over het huis en over de familie Sonneveld.

Kortom, het Sonneveld huis is een mooi huis met veel cultuur-historische waarde, waardoor het een erg mooi museum is geworden. Het is een erg waardevol huis, waar veel bezoekers jong en oud op af komen.

Toen we hoorden dat we naar dit museum gingen dacht ik eigenlijk dat het maar saai zou worden, maar het tegendeel is bewezen en ik wil in het vervolg iedereen aanraden dit huis te gaan bezoeken. Het is namelijk erg leuk, leerzaam en interessant!

donderdag 21 februari 2013

2 Kunststromingen

Opdracht : Kunststromingen en zijn kenmerken

Ik heb gekozen voor het Abstract Expressionisme, omdat ik het wel interessant vind om te bedenken wat er nou eigenlijk wordt afgebeeld. Bij het abstract expressionisme zie je dus niet goed wat er is afgebeeld, je herkent er niks in. Dat zie je ook in het schilderij hieronder:


In dit schilderij uit de kunstenaar zijn gevoelen, wat kenmerkend is voor het expressionisme. Zijn gevoel wordt afgebeeld met een zekere vervorming van de werkelijkheid.

 



 

Ook heb ik gekozen voor straatkunst, omdat ik het wel leuk vind dat kunst ook op straat wordt gemaakt zoals je ziet op het kunstwerk hieronder:

Deze kunstwerken worden vaak gemaakt met verf, en zijn eigenlijk niet legaal. Er zijn ook vaak discussies over, of deze werken wel echt tot de kunst behoren.

maandag 11 februari 2013

Architectuur

Opdracht Architectuur:

Naam: Deborah (opdrachtgever)
Werkt samen met: Claudia van Lier (uitvoerder)

Wensen van de opdrachtgever:
-Het huis moet modernistisch zijn.
-Het huis moet in een woonwijk passen. (geen rijtjeshuis)
-Niet al te veel ramen.
-Het moet praktisch zijn, dus je moet je meubels makkelijk en op verschillende manieren kwijt kunnen.
-250 m2

Doelgroep: Inprincipe is het geschikt voor iedereen. Wij streven naar een doelgroep (jong)volwassenen met/zonder kinderen. Die een ruimtelijk en praktisch huis nodig hebben met een aantal kamers. 

Budget: Ons budget is 600.000,-
 Wij hebben gekozen voor dit budget, omdat wij best een aardig groot huis willen bouwen. (Tegen een villa aan)

Het goede: Het huis is erg origineel, het is modernistisch en het is een best groot huis.

Minder goed: Het is een huis die je niet zo snel in een woonwijk zo plaatsen.



Aanpassing: Het huis hoeft niet aangepast te worden.. Het is best een leuk huis, en het is ook wel leuk om eens wat anders in een saaie woonwijk te plaatsen.



maandag 28 januari 2013

Vrijdag 25 januari 2013

De eerste les van Mvr. Sieraal hebben we het verschil geleerd tussen Modernisme en Postmodernisme. Waar we nu een opdracht over moeten gaan maken. Wat die opdracht precies is, zien jullie later terug op onze blog.

Bij deze opdracht werk ik samen met Claudia van Lier :)